Jouw Senseo-, Nespresso-, of Delonghi-apparaat ontkalken

Je kent het vast wel; wil je een lekker kopje koffie zetten, gaat jouw apparaat ineens piepen omdat het ontkalkt moet worden. Trek dan maar gerust een extra halfuurtje uit voor jouw kopje koffie, want het ontkalken gaat weliswaar bijna geheel automatisch, het duurt wel even eer het hele apparaat weer goed functioneert. Wil je meer weten over het ontkalken van jouw Senseo-, Nespresso of Delonghi-apparaat? In deze blog bespreken we hoe je dit het beste kunt doen en waar je op moet letten.

Senseo-apparaat ontkalken

Het Senseo-apparaat ontkalken zorgt ervoor dat het water en de koffie weer heerlijk smaakt. Dit moet dus van tijd tot tijd gedaan worden om de koffiesmaak optimaal te houden. Het ontkalken van je apparaat zorgt er tevens voor dat de levensduur van het apparaat verlengd wordt. Je kunt een Senseo-apparaat ontkalken met speciaal daarvoor bestemde vloeibaar ontkalkingsmiddel.

Ontkalkingsmiddel toevoegen aan apparaat en spoelen

Neem een liter water, doe dit in een kan en voeg hier de helft van het flesje ontkalkingsmiddel aan toe. Giet het mengsel met Senseo-ontkalker in het waterreservoir van jouw Senseo-apparaat tot aan de maximumaanduiding. Zet het apparaat aan en wacht tot het powerlampje gestopt is met knipperen en continu aan staat. Zet een grote lege kom of kan onder de koffietuit om het water op te vangen en plaats een gebruikte koffiepad in de houder. Druk op de twee koffiekopjes-knop op het apparaat en laat het apparaat spoelen. Herhaal dit totdat het waterreservoir leeg is. Wanneer het reservoir leeg is kun je opnieuw een liter water in een kan doen en hier de andere helft van het Senseo–ontkalkingsmiddel bij gieten. Laat vervolgens het apparaat spoelen zoals in bovenstaande beschrijving totdat het reservoir helemaal leeg is. Let op dat je de kom die onder de koffietuit staat op tijd leeg gemaakt wordt, zodat deze niet overstroomt.

pexels-diana-smykova-8271926

Bekijk onze waterontharders!

Na ontkalking schoonspoelen met water

Na het ontkalkingsproces dien je het Senseo-apparaat nog twee keer schoon te spoelen met water. Hiervoor vul je het waterreservoir met schoon water uit de kraan en verwijder je de koffiepad. Laat vervolgens het schone water het apparaat schoonspoelen door op de twee kopjes–knop te drukken. Herhaal het proces tot het waterreservoir leeg is en vul deze vervolgens opnieuw met water. Laat deze weer spoelen tot het reservoir leeg is. Tot slot kun je de losse onderdelen van het Senseo-apparaat schoonmaken in een sopje met afwasmiddel of deze in de vaatwasser zetten. Na de ontkalking van jouw Senseo-machine kun je weer genieten van heerlijke verse Senseo-koffie!

Nespresso-apparaat ontkalken

Een nespresso-apparaat ontkalken gaat meestal vrijwel geheel automatisch. Maak ten eerste het waterreservoir schoon en verwijder het waterfilter. Vul het waterreservoir met het ontkalkingsmiddel tot aan de aanbevolen hoeveelheid en vul dit bij met water. Plaats vervolgens het waterreservoir terug in het apparaat en zet een grote kan of kom onder de koffietuit om de uitloop van het water en de Nespresso-ontkalker op te vangen. Let op dat u een kom of kan gebruikt die hier groot genoeg voor is, zodat deze niet overstroomt. Start met het ontkalkingsprogramma en volg hiervoor de stappen op de verpakking of in de bijgeleverde instructies. De machine zal automatisch met tussenpozen het apparaat gaan ontkalken. Let op! Zet het apparaat nooit uit tijdens dit programma en onderbreek het programma niet. Zodra het programma klaar is kan je de kom onder het apparaat legen. Vul vervolgens het waterreservoir opnieuw met schoon water uit de kraan en laat dit het apparaat nogmaals naspoelen. Na het onkalken van uw Nespresso-apparaat kunt u weer als vanouds van uw espressomachine gebruik maken.

pexels-mihaela-obradovici-5045608
pexels-monstera-nichole-9321741

Delonghi-apparaat ontkalken

Een Delonghi-apparaat ontkalken werkt ongeveer op dezelfde manier als het ontkalken van andere koffiezetapparaten. Allereerst dien je het het waterreservoir leeg te maken, het apparaat dient schoon te zijn. Verwijder het waterfilter uit het apparaat en plaats een lege kom of schaal onder de koffietuit om de uitloop van water op te kunnen vangen. Gebruik voor het ontkalken speciaal Delonghi ontkalkingsmiddel. Vul het waterreservoir tot het aanbevolen niveau met het ontkalkingsmiddel, vaak aangeduid met ‘niveau A’. Vul vervolgens het reservoir met schoon kraanwater en laat dit vollopen tot ‘niveau B’. Plaats het waterreservoir terug en laat deze spoelen door op de ontkalkingstoets te drukken. Zet de stoomknop naar stand ‘I’. Het ontkalken van het apparaat duurt ongeveer 25 minuten. Zet daarna de stoomknop terug naar stand ‘O’. Leeg na het ontkalken de kom onder het apparaat, zet het filter terug in het waterreservoir en vul deze tot het maximum met schoon water. Laat het apparaat weer spoelen en zet de stoomknop terug naar stand ‘I’. Wacht 25 minuten. Vervolgens kun je de laatste kom met opgevangen water legen. Je Delonghi-apparaat is nu weer klaar voor gebruik.

Hoe krijg ik zo min mogelijk kalk in mijn koffiezetapparaat?

Ieder apparaat wat water verbruikt, krijgt op een bepaald moment in zijn levensduur te maken met kalkaanslag. Zo ook koffieapparaten, aangezien deze apparaten dagelijks veel water te verwerken krijgen. Wil jij ook zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het ontkalken van jouw koffiezetapparaat of waterkoker? Dan kun je ook kiezen voor een langetermijnoplossing. Ieder water kan immers kalkaanslag veroorzaken, dus als je hiervan af wilt kun je investeren in een waterontharder. Dit zorgt ervoor dat de kalk uit jouw water gefilterd wordt en je geen last meer hebt van aanslag in jouw apparaten.

Menu