Feiten en fabels over waterontharders, de antwoorden op jouw vragen

Over waterontharders doen verschillende feiten en fabels de ronde. Zijn ze goed voor het milieu? Is een waterontharder goed voor de gezondheid? Wil je weten wat nu wel en niet waar is over deze apparaten? In dit artikel geven we antwoord op vijf veelgehoorde stellingen omtrent waterontharders.

Een waterontharder is goed voor het milieu

Feit. Een waterontharder is in verschillende opzichten goed voor het milieu. Door een waterontharder te installeren krijg je zacht water uit de kraan. Hierdoor heb je veel minder last van kalkaanslag in o.a. kranen, douchekoppen en leidingen. Hierdoor hoef je minder schoonmaakproducten te kopen voor je douche, wasmachine en kranen (goed voor het milieu). Daarnaast vermindert ook je CO2-uitstoot omdat apparaten zonder kalkaanslag beter functioneren. Heb je bijvoorbeeld een waterkoker of strijkbout waar veel kalkaanslag in zit? Dan heeft het apparaat meer stroom nodig om goed te kunnen functioneren.

Door een waterontharder kunnen huidproblemen zoals psoriasis of eczeem verminderen

Feit. Een waterontharder zorgt ervoor dat schadelijke stoffen en kalkdeeltjes uit het water gefilterd worden. Het is bewezen dat je baat kunt hebben bij een waterontharder wanneer je last hebt van een gevoelige huid hebt, of huidproblemen zoals eczeem of psoriasis. Het zachte water bevat minder schurende deeltjes waardoor dit een positief effect op de gevoelige huid kan hebben. De klachten die je hebt bij eczeem of psoriasis kunnen hier tevens door verminderen.

Bekijk onze waterontharders!

Een waterontharder veroorzaakt meer bacteriegroei in leidingen

Fabel. Een waterontharder zuivert juist het water, waardoor er niet meer bacteriegroei in de leidingen vormt. Een waterontharder filtert inderdaad calcium en magnesium uit het drinkwater, maar in plaats daarvan wordt er natrium afgegeven aan het water. Natrium staat bekend om zijn zuiverende werking en zorgt er op natuurlijke wijze voor dat er geen bacteriën in het water terecht komen. Het water is dus even goed ´beschermd´ tegen bacteriën met een waterontharder.

Door een waterontharder verdwijnen belangrijke mineralen uit het water wat slecht is voor je gezondheid

Fabel. Een waterontharder filtert inderdaad twee mineralen uit het water. Dit zijn Calcium en Magnesium. Beide mineralen zijn goed voor de mens, maar beiden komen slechts in zeer geringe mate voor in het Nederlandse leidingwater. Wanneer dit gefilterd wordt uit het water, heeft dit dus geen nadelige gevolgen voor je gezondheid. Maak jij je toch zorgen dat je onvoldoende Calcium of Magnesium binnen krijgt door zacht water? Dan kunnen we je gerust stellen. Door jouw dagelijkse voedselinname wordt dit al gecompenseerd. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, worden jouw Calcium- en Magnesiumwaarden altijd voldoende aangevuld. Bijvoorbeeld door het drinken van een glas melk, het eten van een plak kaas, een avocado of een stukje chocolade. Deze bevatten al veel meer Calcium en Magnesium dan de hoeveelheden die zich in het leidingwater bevinden. Je kunt dus met een gerust hart kiezen voor een waterontharder.

Een waterontharder is goed voor de portemonnee

Feit. In eerste instantie is een waterontharder natuurlijk wel een investering die je doet voor je huis. Op langere termijn levert het je echter geld op, aangezien het een duurzame investering voor je huis is. Hard water is rijk aan kalkvormende deeltjes, wat zorgt voor een hoge energierekening. Wanneer je een waterontharder in huis hebt, zet deze het harde water om in zacht water. Dit is goed voor de portemonnee omdat apparaten, zoals een waterkoker of een strijkbout met waterreservoir, minder stroom hoeven te verbruiken om te functioneren. Minder stroomverbruik betekent meer geld over aan het einde van de maand.

Een andere reden dat een waterontharder goed is voor de portemonnee is dat je minder kalkaanslag in je water hebt. Als je minder kalkaanslag in je water hebt, kun je de helft minder schoonmaakproducten gebruiken voor sanitair, wasmachines maar ook voor jezelf. Je hoeft sanitair en de wasmachine namelijk minder vaak schoon te maken omdat er minder kalkaanslag ontstaat. Je hebt ook minder shampoo en zeep nodig tijdens een douchebeurt voor hetzelfde effect. Bovendien zullen apparaten en sanitair minder snel aangetast worden door kalkaanslag, waardoor je deze minder vaak hoeft te vervangen. Een waterontharder is dus op lange termijn goed voor je portemonnee. 

Meer weten? Neem contact met ons op voor advies of vraag een gratis offerte aan.

Menu